Naar en op de Wadden Afdrukken
Gebruikerswaardering: / 0
LaagsteHoogste 
Trips
maandag, 26 juli 2010 21:50

Goedgemutst begint ons gezin aan de oversteek: het windje is kalm en komt over stuurboord binnen, de zee is rustiger dan op de heenreis. Veel pret in de kuip terwijl we de zon zien zakken in de zee: we zijn allemaal blij dat dit een stuk makkelijker varen is dan de heenreis.

Lowestoft harbourPeter en Monique

De avond valt, een voor een vallen de kinderen ook om en we genieten samen van een prachtige sterrenhemel en een fascinerend schouwspel aan de horizon: een dik pak wolken hangt daar en er zijn constant flitsen in te zien, alsof je vuurwerk op grote afstand bekijkt. De beloofde buien zitten dus zoals beloofd boven Nederland en zijn zoals afgesproken op tijd weer weg. Altijd fijn als men zich aan de afspraken houdt. Af en toe zitten we te puzzelen met kruisend verkeer, maar het is echt erg rustig. Tijd voor de skipper om zijn ogen te sluiten. En voor je het weet wordt het dan alweer licht, dat gaat zo snel rond deze tijd van het jaar.

Slapende skipperWakkere skipper

Helaas besluit het weer zich nu niet meer aan de afspraken te houden. De wind valt weg; dat was verwacht, maar na een uurtje of 2 zou het weer moeten gaan waaien. Als dat niet gebeurt, zijn er twee dingen die gaan meespelen: we zitten ongeveer in de diepwaterroute en daarmee in het vaarwater van heel grote schepen, en de aankomst op Texel was gepland op inkomend tij dus fors stroom mee het Marsdiep op. Gaan we dat tij niet halen, dan gaan we heel veel stroom tegen krijgen en zijn we letterlijk uren langer onderweg. Dat willen we niet dus de motor gaat aan.

En de zon steeg. De temperatuur ook. De wind hield het nog langer voor gezien, dus bleef de diesel pruttelen. Loomheid en verveling steken nu de kop op; wat een schril contrast met de heenreis!

Hete middag

Booreilanden schuiven langs de horizon of zelfs vlak langs ons schip. Zo tegen het bereiken van de boei TX1 ga ik rekenen: halen we de planning nog? Ik puzzel wat af, maar het antwoord is gunstig. We gaan het halen, met een uurtje vertraging. Het Schulpengat gaan we dan vol met stroom mee in, binnen no time zijn we bij Den Helder. Hoek om en door naar Oudeschild! He een vissersboot op de verlaten Waddenzee, wat gek, en wat een rare golven maakt hij... ah, die komen op ons af die golven... oeps, ze zijn HOOG! Eh, Liesbeth, kan jij de luiken even dicht doen!?! Of nee, hou je liever gewoon vast!

De eerste golf duwt de punt van de boot hoog de lucht in, de boeg valt met een harde klap in de tweede golf maar krijgt geen tijd om weer opgetild te worden in de derde golf: deze komt met een enorm geraas over dek gespoeld. Een gil uit de punt! Peter en Monique zaten daar een DVD te kijken op de laptop... Gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken, maar de schootcomputer is een schrootcomputer geworden en Wallace & Gromit zullen pas na de vakantie het DVD-laatje mogen verlaten. Terwijl ik dit schrijf is onze handige buurman aan het proberen om nog wat data te redden, maar ik heb er een hard hoofd in.

Zo tegen negen uur 's avonds leggen we de boot vast in de passantenhaven van Oudeschild op Texel. Er is nog plek genoeg, het is nog maar vroeg in het seizoen en een zekere finale van een zeker voetbaltoernooi zou ook nog wel eens een rol kunnen spelen. We vinden de halve havenbewoning namelijk in oranje kleding uitgedost starend naar een drietal flatscreens in het havengebouw. De wedstrijd gaat grotendeels aan ons voorbij als we de boot opruimen (wat wordt ie vies van een etmaal varen!),

Puinhoop

de benen strekken en de plannen voor de komende dagen opstellen.