Home

Oktoberblauw PDF Afdrukken Email
Gebruikerswaardering: / 0
LaagsteHoogste 
Trips
woensdag, 13 oktober 2010 00:34

Rond deze tijd in het jaar breekt voor veel watersporters weer het pijnlijke moment van overwinteren aan: de boten worden massaal op de kant gezet omdat dat beter zou zijn en men toch pas weer in mei gaat varen. Maar ja, als zo'n oktoberweekend dan ineens fantastisch zeilweer bevat, dan worden de zeiltjes nog zeker een keer uitgelaten!

Afgelopen weekend viel in die categorie van in de schoot geworpen zeildagen. Een stoet scheepjes verliet de haven, wij sloten achteraan om met een oostenwindje van bijna 3 Beaufort naar het westen te kachelen. De jassen mochten uit, sommigen zaten in T-shirt buiten maar de echte helden hielden zo ook wel het hoofd koel en het schip op koers.

Monique als Grote RoergangerZo gaan we met een rustig gangetje richting de Volkeraksluizen. Het is weer al te duidelijk waarom we een spinnakerboom nodig hebben, maar ach, we hebben vandaag in deze schitterende blauwe luchten totaal geen zin in racerij. En als de kinderen zich gaan vervelen, dan kunnen ze altijd nog het dek gaan poetsen, toch?

 

De Volkeraksluis heeft een aparte sluiskolk voor jachten. In de zomer kan het daar enorm druk zijn, met het gebruikelijke duw- en trekwerk erbij, maar op deze herfstmiddag is het bijzonder kalm. Met ons gaan nog twee zeilschepen naar binnen. Zoals het hoort gaan we zo ver mogelijk naar voren, aan hogerwal, en wachten af. Via de marifoon horen we dat we even moeten wachten op een vrachtschipper die om de een of andere reden graag met de jachies geschut wil worden. De sluismeester komt controleren of er voldoende ruimte is; volgens hem moet het allemaal prima kunnen. Toch moeten we even goed slikken als we het gevaarte vlak achter ons zien afmeren in de sluiskolk.

Het doel van deze trip is het dorpje Oude Tonge. Dat ligt aan de westzijde van het Volkerak, tegen de Krammersluizen aan, verstopt achter een natuurgebied waar je bij de gratie van RWS doorheen mag varen. Doe je dat, dan kom je in een idyllisch havenkommetje uit.

Het is er lekker rustig liggen, alle voorzieningen zijn dichtbij (elektra, stroom, toiletten) en als je bij het Raadhuis rechtsaf slaat richting kerk vind je de paar eettentjes die het gehucht rijk is. Ongekend gevarieerd eigenlijk, voor een nederzetting als dit: binnen een straal van 100 meter zit een chinees, een grillroom/pizzeria/steakhouse, een restaurant en 2x een snackbar. Het is zaterdag dus voor ons geen No Meat Day; drie keer raden waar wij gaan eten.

Het dorpje herbergt nog meer verrassingen. Er is uitgebreid aandacht voor de Watersnoodramp, het behoort tot de vijf kernen die een soort doorlopende herdenking hebben.

Watersnood herdenking

De andere vier dorpen (waaronder Ouddorp en Den Bommel) hebben we ook al eens aangedaan, en iedere keer worden we weer geconfronteerd met nieuwe aspecten van de ramp.

Maar zo mogelijk nog verbazender is de gigantische volière die midden in het dorp staat:

We gaan de volgende ochtend, na verse broodjes uit de oven, weer terug naar Noordschans. De wind is pal tegen dus dat wordt opkruisen! Het log is gelukkig weer operationeel na een schoonmaakactie die achteraf voor sommigen wat traumatisch bleek te zijn... Anderen daarentegen slapen overal doorheen.

Prachtig weer, beetje beroepsvaart waar we voor moeten uitkijken, maar een prima windje om bij op te kruisen. Als ons nieuwe zeil er al zou zijn geweest, hadden we die nu gebruikt...

Dat zeil mag er van ons snel komen. Al komen we met onze loeigrote genua nog steeds goed vooruit hoor ;)

 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen