Home

Afronding PDF Afdrukken Email
Gebruikerswaardering: / 1
LaagsteHoogste 
Trips
donderdag, 10 juni 2010 18:44

Tot mijn schrik moet ik bekennen dat ik u, gewaardeerde lezer, in de steek heb gelaten midden in de nacht op een steigertje van de Roompot Marina! Hoogste tijd om u mee te nemen op het slot van de UK-trip 2010.

Bij daglicht zien we hoe de boot erbij ligt: niet zo handig want aan lagerwal. Met veel moeite, de wind is immers aangetrokken tot een goeie 6, krijgen we het schip om de hoek.

Roompot

Varen gaat niet lukken merken we al, want de schroef produceert echt te weinig vermogen om de boot met dit weer normaal te verplaatsen. Er moet een duiker ingehuurd worden om het restje meuk van de schroefas te verwijderen. Zoals het een goede havenmeester betaamt, heeft ook deze functionaris van de Roompot Marina een onderwatermannetje in zijn telefoon zitten en een paar uur later staat de kikvorsman met volledige uitrusting voor onze boot klaar. Hij is aanzienlijk minder bang voor het koude water dan wij :)

Duiker

Treamos vindt dit een mooie gelegenheid om met zijn all-weather camera te pronken. Toegegeven, het levert prachtige beelden op! Zo kunnen we precies zien wat de duiker aan het doen is.

Onderwaterfoto

De duiker komt na een paar minuten boven met een trofee van jewelste. Het is geen wonder dat onze schroef niet bepaald veel water meer verplaatste, als je ziet wat er vanaf komt.

Prop van schroefas

Dan is het tijd voor Hendri en Jeroen om naar huis te gaan. Openbaar vervoer vanuit Roompot naar Hellevoetsluis heeft er 2,5 uur voor nodig, dan moeten ze nog met de auto ergens in het oost'n zien te komen dus die zijn wel even bezig nog. Ondertussen ruimen Cora en ik de boot maar op. Bederfelijke etenswaren mogen, nee moeten van boord, de watertank moet gevuld en het dek geschrobd. Even na 8 uur worden we door Liesbeth opgepikt en dan begint het grote autogoochelen.

De haven is betaald tot de volgende zaterdag. Dat betekent dat Liesbeth en ik de boot uit Roompot naar Noordschans zullen moeten varen. Leuke trip! Opa en oma mogen op de kids passen terwijl wij zaterdagochtend vroeg al naar Zeeland vertrekken. Stipt om 12:00 varen we de haven uit. Beloofd is een zuidenwind, rond kracht 2-3 maar we blijken wat meer te hebben (4-5). Da's mooi, dat schiet lekker op! We passeren de Zeelandbrug (kunnen we makkelijk onderdoor), en als we dan het Mastgat en Zijpe door zijn koen we weer op bekend terrein. De Krammersluis gaat weliswaar voor onze neus net open maar duurt zoals altijd weer schier eindeloos. Weer op zoet water, het Volkerak, verwachten we eigenlijk regen, want dat is een gouden regel bij ons aan boord: op het Volkerak wordt je altijd nat. Het lijkt mee te gaan vallen dit keer. Maar dan toch, 10 minuten voor we de jachtensluis van de Volkeraksluizen binnen willen, barst de boel boven ons los. Hagel, onweer, windstoten, het houdt niet op. Met een dikke windkracht 8 op de kont worden we de sluis in geblazen. Helaas blijkt deze ook in gebruik door 3 binnenvaartschepen, waardoor onze manoeuvreerruimte wel zeer beperkt is. Dat is niet fijn als het zo hard waait...

Ook hier komen we weer zonder kleerscheuren door (de stootrand vond het wat minder leuk geloof ik) en eenmaal op het Hollands Diep trekt de bui weg en komt het zonnetje terug. Onder vol tuig varen we naar de haven, de wind zakt steeds verder in maar exact 7 uur na ons vertrek uit de Roompot knopen we weer vierkant vast in onze eigen box. 35 mijl in 7 uur: doe mij nog eens zo'n dag?

We zijn wel gaar van het harde werken. Er zit echter een touwtje dwars in onze kooi... Ah de gaskabel-reparatie! Goed, slapen we toch in de punt?

Een nieuwe kabel heb ik uiteindelijk kunnen vinden in Bruinisse. Vijf meter morse-kabel schijnt zeldzaam lang te zijn; ik weet niet hoor, maar alle schepen van deze lengte zullen ongeveer zo'n lange kabel hebben. Maar goed. Vervangen blijkt simpeler dan ik had verwacht, je kan overal goed bij (al hou je wat spierpijnen over van de rare houdingen waarin je werkt). Ook meteen maar een nieuwe service-accu erin gezet, en als je het mij vraagt is ook de motor-accu aan de beurt. Maar dat zijn kleinigheden, die doe ik fluitend tussendoor ;)

 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen