Home Haven-info Ouistreham

Ouistreham PDF Afdrukken Email
Gebruikerswaardering: / 1
LaagsteHoogste 
Havens
woensdag, 05 september 2012 00:49

Het haventje van Ouistreham ligt achter een sluis, dus op zoet water. De sluis draait op gezette tijden, zie de Reeds almanak voor de tijden. Aan de zeekant is een wachtsteiger aan BB maar die is erg hobbelig, ik raad aan om zo strak mogelijk rond een draaitijd aan te komen. 

Na de sluis ga je meteen links de haven in. Volg het bordje Visiteurs - dat is rechtdoor en dan aan het eind linksaf, vlak langs de kant. Het is diep genoeg. Op de kant een toiletgebouw (douchemuntjes bij de havenmeester) en een koffietentje waar soms ook ontbijt is. De walkant van de haven is open, in principe kan iedereen er zo op. De wal wordt ook gebruikt als camperovernachtingsplaats. Havenmeester is in het seizoen tot 20.00 aanwezig.

Het dorp: eerst terug naar de sluis lopen en die oversteken. Pas op dat je geen vissers het water in duwt. Meteen aan de overkant is een vismarkt (alleen 's ochtends) met schitterende verse vis: aanrader!

vistafel

Na de vismarkt kom je op een soort plein. Rechtsaf naar het strand en vandaar de bordjes naar Le Grand Bunker, een fortificatie van de Duitsers die je vanaf zee zeker niet hebt gezien. Museum is als een soort openluchtmuseum ingericht, je loopt door de verschillende vertrekken en ziet "de mensen" hun werk doen. Buiten staan wat attributen van D-Day die in deze setting natuurlijk niet mogen ontbreken.

Vanaf het plein schuin naar links loopt een straatje omhoog richting een kerk. Er zit een kleine supermarkt in deze straat, categorie SRV zonder wielen. Verbazend ruim gesorteerd voor het beperkte vloeroppervlak.

Mocht je naar het strand willen: iets verder doorlopen na de zijweg naar Le Grand Bunker, dan kom je op een terrein waar je kan karten (van jong tot oud). Volgens mij zijn de volwassenen-karts nogal sloom afgesteld, wij hebben ons er niet aan gewaagd. Je kunt ook aan de NO-kant van het kanaal (dus aan de jachthavenkant) naar een strand. Bij hoogwater hou je ongeveer 2 meter zandstrand over. Bij laagwater wordt het daar druk bezocht door schelpdierverzamelaars. Breng in het laatste geval schoenen mee die vies mogen worden...

strand-ouistreham

Havenkom: de ferry naar Portsmouth komt hier. Drukte van belang, maar het schip gaat maar 1 of 2x per dag. Het is op het land zoals gebruikelijk veel drukker dan op het water ;) Denk bij het in- of uitvaren even om de dwarsstroming: er staan nogal grote palen als markering van de haveningang en die zijn heel hard. De stroming ook. Voor je het weet is er een minder aangename ontmoeting met zo'n stalen ding.