Eerste tochtje in 2010 PDF Afdrukken Email
Geschreven door Dennis   
vrijdag, 09 april 2010 02:00

Pasen 2010 gaat de boeken in als nat en koud: volgens de regenmeter hier thuis is er in een weekend 35 mm water gevallen en aan boord bleek het gas door de kou weinig trek te hebben in verbranding. Toch viel het allemaal wel mee.

Tuurlijk, zaterdag heeft het fors geregend, met als toetje een hagelbui op het moment dat we net in Bruinisse aangekomen waren, maar eigenlijk viel het daarna reuze mee. En ja het was fris 's ochtends vooral, maar tegen kou kan je je kleden en/of de kachel hoog stoken. Dat laatste hebben we dan ook hevig gedaan. Het blijft wel verbazend hoe zuinig zo'n dieselkacheltje eigenlijk is.

 

Beetje wind op de Oosterschelde We hebben in elk geval mooi zeilweer gehad met tussen de 10 en 25 knopen over dek. Aan boord worden handelingen steeds meer routineus, een rifje trekken we er zo in als het nodig is en hogerwal of lagerwal, die boot parkeren we echt wel op de juiste plek. Prettig om te zien dat dat goed gaat (nou ja, meestal dan).

Waar we ook erg blij mee waren was dat onze kat de tijd aan boord niet als straf leek te ervaren. Goed, het gaat wat ver om te zeggen dat hij er met volle teugen van genoot, maar hij liep nou ook weer niet spontaan weg zodra we in een haven waren.

Handig wereldbeeld Aparte ruimte reserveer ik hier even voor dochter Monique. Ze heeft een nieuwe manier van navigeren gevonden: met behulp van het etensbord hierboven heeft ze het noorden altijd recht voor zich. Handig toch? Maar het mooiste kwam pas thuis, toen ik haar filmpjes zat te bekijken. Kijk zelf maar, ik verklap niets.

Laatst aangepast op dinsdag, 27 april 2010 00:00
 
Nog meer winter PDF Afdrukken Email
Geschreven door Dennis   
woensdag, 27 januari 2010 02:00

Kreeg ik gisteren op mijn kop van Liesbeth dat ik nog niet eens geschreven had dat...!

Laat ik maar bij het begin beginnen dan. Terug naar afgelopen maandag. De thermometer thuis twijfelt of het vriest danwel dooit, de wind doet iets rustigs uit het noorden, de kinderen zijn naar school, kortom: het water roept!
Die roep blijkt wel van een ijskoude stem te komen als we eenmaal aan boord zijn: buiten is het net zo warm als binnen. De kachel mag aan, we weten inmiddels dat deze de boot verwarmt met een tempo van 4 graden per uur. Ondertussen kunnen wij nog wat dingetjes opruimen, koffie drinken (lees: handen warmen), nieuwe marifoon installeren, dubbele landvasten opruimen. Na een laatste check bij het water (is de mist niet toch te erg?) besluiten we de twijfels overboord te zetten en gewoon te gaan!

Terwijl de motor langzaam warm staat te draaien maken we nog snel een afvaart- en een tochtplannetje. En als de trouwe tweepitter laat merken dat hij klaar is voor vertrek, gaan de trossen los en varen we kalm de haven uit. Acht tot tien knopen wind uit het noorden, aandewinds koersje en zeilen maar richting Willemstad. Ik maak solo een gijpje zodat we na ruim een uur varen alweer de zeilen strijken en de boot weer klaarmaken voor de rest van de winter.

Was het koud? Of beter gezegd: kregen we het koud? Tja, met volledig zeilpak over winterjassen en dubbele lagen broek aan, zagen we er vast als maanlandertjes uit, maar echt koud kregen we het niet. Zelfs Liesbeth klaagde enkel over kouwe tenen, maar dat doet ze ook 's avonds voor de spreekwoordelijke open haard. De clou was wel om in beweging te blijven en, als je het toch koud kreeg, snel even te schuilen onder de buiskap. Uit de wind was het goed toeven. Ik hou wel van die frisse tochtjes. Jammer dat de Haringvlietbrug niet (eigenlijk: zeer beperkt) draait.

 
Het is weer winter (winterweer) PDF Afdrukken Email
Geschreven door Dennis   
donderdag, 24 december 2009 02:00

Na de laatste winterzeildag op 12 december (technisch gesproken een herfstzeildag, maar vooruit) is het weer aardig op hol geslagen in Nederland. Het zal u niet ontgaan zijn: onbegaanbare wegen, een treinennet dat vrijwel compleet tot stilstand kwam, de eerste schaatstochten op natuurijs (en natuurlijk de onvermijdelijke waarschuwingen dat het écht niet veilig was).

Laatst aangepast op maandag, 26 april 2010 23:44
 
« Start  Vorige   11   12   13   14   Volgende   Einde   »

Pagina 13 van 14